Find din lokale håndværker her:

Elektrikere til store og små opgaver nær dig

En elektriker udfører forskellige opgaver og arbejde relateret til installation, vedligeholdelse og reparation af elektriske systemer og apparater.
Her er nogle af de typiske opgaver, som en elektriker kan udføre:

 

Installation af elsystemer:
Elektrikere er specialiserede i at installere elektriske systemer i boliger, virksomheder og industrielle faciliteter. Dette inkluderer installation af elledninger, stikkontakter, lysarmaturer, sikringsbokse, distributionspaneler og andre elektriske komponenter.

Reparation og vedligeholdelse:
Elektrikere diagnosticerer og udbedrer problemer med elektriske systemer og apparater. 
De kan reparere defekte ledninger, udskifte beskadigede stikkontakter eller afbrydere og rette fejl i elpaneler. Elektrikere kan også udføre regelmæssig vedligeholdelse af elektriske installationer for at sikre deres optimale funktion.

Elinstallationer i nybyggeri:
Elektrikere er involverede i installationen af elsystemer i nye bygninger. 
De læser og tolker eltekniske tegninger og sikrer, at elinstallationen opfylder bygningsreglementer og sikkerhedsstandarder.
Elektrikere har ekspertise i at identificere og lokalisere fejl i elektriske systemer. 
De bruger testudstyr til at måle spænding, strømstyrke og kontinuitet for at finde kilden til et problem og udføre passende reparationer.

Installation af elektriske apparater:
Elektrikere kan installere en bred vifte af elektriske apparater, herunder lysarmaturer, ventilations- og klimaanlæg, opvaskemaskine, vaskemaskiner, varmesystemer, alarmsystemer og intelligente hjemteknologier.

Sikkerhedsinspektioner:
Elektrikere udfører sikkerhedsinspektioner af elektriske installationer for at identificere potentielle risici og sikre overholdelse af sikkerhedsstandarder. 
De kan udstede certifikater og anbefalinger til at forbedre sikkerheden og effektiviteten af et elsystem.
Disse er blot nogle eksempler på arbejdet, en elektriker kan udføre.
Det er vigtigt at bemærke, at elektrikeres arbejde er reguleret af lokale bygningsreglementer og sikkerhedsstandarder, og det er vigtigt at hyre en kvalificeret og licenseret elektriker til at udføre elektrisk arbejde.

Elektriker - elinstallatør
Gør-det-selv er aldrig en god ide, når det kommer til elarbejde.
Eksempelvis må du ikke selv sætte et HPFI-relæ op, og selvom montering af en stikkontakt virker let nok, ender det ofte galt, fordi du går til opgaven uden tilstrækkelig viden og fingersnilde.
Vælg hellere den sikre vej, og bed en elektriker om at gøre det for dig.

Få ordnet el-installationerne af en lokal fagmand
Det er en autoriseret elektriker, der kan hjælpe dig med installation af tørretumbler, vaskemaskine og andre hårde hvidevarer.
Du kan også overlade montering af ventilationsanlæg eller varmepumpe for dig. Autoriserede elektrikere kan også udfærdige el-installationsrapporter for dig. 

En el-installationsrapport afslører, om der skulle være ulovlige el-installationer i bygningen. El-installationsrapporten er lovpligtig, hvis du ønsker at oprette en ejerskifteforsikring, der sikrer dig mod uventede efterregninger, hvis køberen opdager ulovlige el-installationer efter købet.
Rapporten giver - sammen med tilstandsrapporten - et godt grundlag for at sætte prisen på boligen rigtigt. Før elektrikeren kan skrive rapporten, skal eltavler og målertavler efterses, ligesom elektrikeren laver spændingsprøver. 

Der er sikkerhedsrisiko forbundet med installationer, som ikke er lavet rigtigt. Derfor skal du have en autorisation, hvis du selv vil lave alle el-opgaver i din bolig eller virksomhed.
Men du kan lovligt klare mindre opgaver uden autorisation. En opgave kaldes “mindre,” hvis du ikke er nødt til at ændre installationerne. 
Det betyder for eksempel at du gerne selv må reparere krøllejern, hårtørrer, røremaskine og andre elapparater  - eller sætte nye fatninger på dine lamper.
Til gengæld må du ikke sætte en ny stikkontakt op - eller ændre på gruppetavler eller målertavler. 

Tænk dig om, hvis du vil klare el-arbejdet selv
Det er fristende lige at klare en el-opgave selv. Men overvej en ekstra gang, om det er en god idé. 
Hvis du er så uheldig at få en forsikringsskade, kan du måske ikke få skaden dækket af dit forsikringsselskab, fordi du selv har lavet el-opgaven. Derfor er det ikke sikkert, det betaler sig for dig i længden at være din egen gør det selv-elektriker. Måske er det alligevel bedst at overlade opgaven til en fagmand? Der er andre opgaver, der egner sig bedre til gør det selv-arbejde.

En autoriseret elektriker kan måske lovliggøre en ulovlig el-installation
Ulovlige installationer kan være farlige! Desuden nedsætter de boligens værdi i kroner og øre. Men heldigvis kan den dygtige autoriserede elektriker ofte lovliggøre de ulovlige installationer.
Det kan sagtens være en god forretning for dig at få ordnet installationerne, når du ønsker at sælge din bolig. Samtidig får du selvfølgelig en meget større tryghed for, at el-installationerne ikke er farlige.

Der skal være et fejlstrømsrelæ i alle huse og lejligheder. Ældre huse kan have et HFI-relæ, der er en ældre version af HPFI-relæet, skal være i lejligheder og huse opført efter 1991.

Et HPFI-relæ er sikrere, så det er en fordel at skifte sit HFI-relæ ud. Hvis relæet ikke virker, skal det selvfølgelig også skiftes, da det er afgørende for sikkerheden el-installationer skal ordnes af en autoriseret elektriker. Det kan have store konsekvenser for din forsikring, hvis boligen og relæet ikke lever op til lovkravene.

Du har også brug for elektriker, når du vil sælge din bolig.
Den autoriserede lokale elektriker kan nemlig skrive en el-installationsrapport, som kræves, hvis du vil tegne en ejerskifteforsikring.
En ejerskifteforsikring sikrer boligsælgeren mod erstatningskrav, hvis boligkøberen opdager ulovlige el-installationer, når først købet er gået i orden. Derefter får du en el-installationsrapport, som viser, om alle installationer er lovlige og sikre - eller om du har ulovlige installationer, som skal ordnes. 

Hvilket arbejde kræver en autoriseret elektriker?

Når der skal installeres el overalt i et nyt hus, er du nødt til at alliere dig med en elektriker.  Det samme gør sig gældende, hver gang du skal have repareret eller vedligeholdt el i et eksisterende hus. Når der skal trækkes kabler, monteres kontakter, afbrydere og udtag og faktisk også i nogle tilfælde, når der skal installeres hårde hvidevarer, ja, så skal du have fat i en elektriker fra.  
Skal du have lavet en elinstallationsrapport i forbindelse med en ejerskifteforsikring, hvis du skal købe eller sælge hus, skal du også have fat i en autoriseret elektriker. Men det er så typisk også ting, som de fleste gør det selv-folk trods alt ikke ville kaste sig ud i.  

Få et gratis tilbud på el-arbejde allerede i dag
Måske er du allerede nu klar til at få opgaven løst - eller måske vil du bare stille elektrikeren et par afklarende spørgsmål? Det koster dig ikke en øre at få et godt uforpligtende prisoverslag på dit projekt.
Her kan du få overblik over alle de dygtige elektrikere nær din adresse.
Kontakt en dygtig lokal elektriker nu. Så er du godt på vej til sikkert og professionelt el-arbejde.

Du finder de lokale elektrikere i nedenstående byer her: